English programme

Every year, Le livre sur les quais offers a selection of events in English with international writers, including from this year’s guest country - Iceland. We hope our selection of events will be entertaining and thought-provoking in equal measure - we are extremely excited to welcome you to Le livre sur les quais 2022!

 

Samedi 3 septembre

 

11h30-12h30

English Programme

"Challenging Female Stereotypes in Fiction and a Graphic Novel" Maaza Mengiste, Auður Ava Ólafsdóttir and Barbara Stok in conversation

Moderated by Margot Dijkgraaf

Nouvelle Couronne, salle de la Couronne (1er étage) (60 min.)

 

13h30-15h00

English Programme - Writing Workshop

"Where to Start and Where to Go : How to Shape Your Story"

Taught by Susan Jane Gilman

Sometimes we have a story we’re dying to write, but we quickly become overwhelmed when we try to figure out how best to start it or how to structure it so that the story flows and remains compelling. This hands-on workshop will focus on some nuts-and-bolts elements of the craft of writing. Whether you’re working on fiction or nonfiction, it will illuminate important aspects of shaping a narrative. Through a lively discussion with short reading and writing exercises, participants will learn several essential writing skills and get a clearer sense of how to approach writing a short story, a novel, or a memoir.

FULL

Max 15 participants

En partenariat avec le GWG

Bibliothèque - Espace Adultes (90 min.)

 

14h00-15h00

English Programme

"On Connection and Isolation: Between nature, art and pandemic"

Kristín Eiríksdóttir and Sarah Moss in conversation

Moderated by Michelle Bailat-Jones

Nouvelle Couronne, salle de la Couronne (1er étage) (60 min.)

 

14h45-16h00

Literary cruise

"Thirty Years of Commissaire Brunetti" Interview with Donna Leon

Moderated by Jacques Poget,

In English, interpreted into French. Interpretation by Laurent Lefort.

Le Lausanne boat, Salon Haute-Savoie, (pont principal arrière)

 

16h00-17h00

English Programme

"The Last Colony: The story of Chagos Islands, exile and Britain’s colonial legacy"

Interview with Philippe Sands

Moderated by Matthew Wake

Nouvelle Couronne, salle de la Couronne (1er étage) (60 min.)

 

16h30 – 17h30

English Programme

"The Difference : between brutality and light"

A conversation with Giacomo Mazzariol and Jarred McGinnis

Moderated by Karine Weinberger

Translated from english by Laurent Lefort

Mont-Blanc (60 min.)

 

18h00-19h00

English Programme

"On the Past, War and Personal Histories" Maaza Mengiste and Juan Gabriel Vásquez in conversation

Moderated by Philippe Sands

Followed by a signing session on site

Nouvelle Couronne, salle des armures (rez – ground floor) (60 min.)

 

Dimanche 4 septembre

 

11h00-12h00

English Programme

"Afropeans: Exploring Europe’s Black Communities" with Johny Pitts

In English translated into French

Moderated by Pamela Ohéné-Nyako. Interpretation by Laurent Lefort

Mont Blanc hotel (60min)

 

11h00-12h00

English Programme

"Between Misogyny and Masculinity: Conflict, redemption and fractured relationships"

Jarred McGinnis and  Evie Wyld in conversation

Moderated by Matthew Wake

Fondation Bolle (60 min.)

 

13h30-14h30

English Programme

"Writer and translator on Henry Dunant, the Founder of Red Cross"

Corinne Chaponnière interviewed by the translator of the book,  Michelle Bailat-Jones

Nouvelle Couronne, salle de la Couronne (1er étage) (60 min.)

 

15h00-16h00

English Programme

"The World in Danger: From environmental challenges to new technologies"

Qiufan Chen and  Andri Snær Magnason in conversation

Moderated by Clare O'Dea

Nouvelle Couronne, salle de la Couronne (1er étage) (60 min.)

 

16h30-17h30

English Programme

"Icelandic writers on Place, Community and the Power of Imagination"

Jón Kalman Stefánsson in conversation

Moderated by Clare O'Dea

Nouvelle Couronne, salle de la Couronne (1er étage) (60 min.)